Ёқуб Аҳмедов

Туғилган йили
1938
Ихтисослиги
Актёр

Таржимаи ҳол

       Ёқуб Аҳмедов 3 январь 1938 йилда Наманган шаҳрида таваллуд топган. 1958 йилдан бери Ўзбек миллий академик драма театрида ишлаб келмоқда. Истеъдодли театр ва кино актёри Ёқуб Аҳмедов Тошкент театр ва рассомлик санъати институтини режиссёрлик факультетига ўқишга қабул қилинди. 1958 йили Ўзбек Миллий академик драма театрига актёр лавозимига ишга қабул қилинади. 1993 йилдан 2013 йилгача шу театрнинг директори сифатида фаолият кўрсатиб келди.

      Ёқуб Ахмедов узоқ йиллар шу ижодий жамоада ишлаш жараёнида элликдан ортиқ спектаклларда асосий ролларни ўйнади.

      Ёқуб Ахмедовнинг овози хеч кимни бефарқ қолдирмайди. Абу Райхон Беруний, Алишер Навоий, Бобур, Фурқат, Али Қушчи, Абай каби ўтмишда ўтган буюк зотлар, олиму-фозил кишилар, шоири замонлар образларини яратиш Ёқуб Ахмедовга насиб этган.

     Ёқуб Ахмедов Ўзбекистон халқ артисти, Давлат мукофоти совриндори, "ДЎСТЛИК" ордени ва "МЕҲНАТ-ШУҲРАТИ" ордени каби мукофотлар билан тақдирланган.

 

Фильмография:

 

1958Очарован тобой” — эпизод

1959  “Фуркат” — Фуркат

1961 “Дочь Ганга” — Окхой

1961 “Зумрад — Кадыров

1963 “Двенадцать часов жизни” — Алим

1969 “Минувшие дни” — Азизбек

1970 “Гибель Чёрного консула” — Сеид Алим-хан, эмир Бухары

1971 “Без страха” — Ишан

1971 “Драма любви” — Умар

1971 “Здесь проходит граница” — Талибхан

1972 “ Возраст тревог” — прокурор

1972  “Этот славный парень

1972  “Навстречу тебе” — Сафар

1973Караван” — Эргаш

1973 “Побег из тьмы “— Султанали

1973  “Чинара” — сын Ачил-Бувы

1974  “Главный день” — "сутулый"

1975 “ Эти бесстрашные ребята на гоночных автомобиля”х

1976  “Далёкие близкие годы” — Ибрагимов

1976  “Седьмой джин” — главный джин

1977  “Озорни”к — любовник жены ростовщика

1978-1984 “ Огненные дороги” — шейх Исмаил-Ходжа

1979  “Приключения Али-Бабы и сорока разбойников” — Касым

1979  “Путешествие достойных” — последний эмир Бухары

1985 “Прощай, зелень лета…” — секретарь парткома

1988Мужчина для молодой женщины” — эпизод

1989  “Шок” — главный редактор

1990  “Битва трёх королей” — Фуркат

1990 “Мальчики из Танги” — эпизод

1991  “Ау! Ограбление поезда

1992 “ Останься...

1994  “Перед рассветом

1997  “Минувшие дни

1998  “Шайтанат — царство бесов” — Халид, ученый-историк

2000  “Сардор” — генерал

2004  “Терпение” — Юлдашев

2010  “Угроза

2011  “Патриоты” — Якуб Азизов

2014 “Хочу видеть” — профессор медицины

2016  “Барон” — отец полковника